Wognum 171112

Zondag 12 november 2017
 
 
Een jubileumconcert bij gelegenheid van het 95 jarig bestaan van het mandolineorkest Entre Nous,
met medewerking van de mandolineorkesten AMTG uit Amsterdam en Oost-Wieringen 
 
Onderstaand een verslag van Piet de Jong:
 
Voor dit concert had men ditmaal de Hiëronymuskerk als concerthuis omgebouwd met als voordeel veel zitplaatsen voor het behoorlijk toegestroomde publiek en een groot podium voor de orkesten.

Na het openingswoord van welkom van dhr. Nieuwboer aan de aanwezigen en uiteraard de orkesten speelde als eerste het AMTG uit Amsterdam o.l.v. Nelleke ter Berg. Zij lieten het publiek direct genieten van 4 prachtige stukken waardoor het dankbare publiek vol verwachting het verdere verloop zou gaan volgen.
 
Hierna het orkest uit Oost-Wieringen o.l.v. Karin Smits. Ook zij wisten de aanwezigen te boeien met 4 prachtige stukken.
 
Na de pauze het jubilerend orkest Entre Nous o.l.v. Jan van Deursen. Na de klassieke stukken van voor de pauze speelden zij 3 stukken van een ander genre. Vooral de gearrangeerde stukken van Jan van Deursen geven een andere klank aan dit orkest.
 
Geweldig wat je dan muzikaal allemaal meemaakt op zo’n middag. Van ingetogen muziek met prachtige zettingen en klanken van de orkesten naar zelfs klarinetmuziek in Jazzy stijl. We genoten tot de laatste noot aan toe.

En dan tot slot alle 3 orkesten tezamen. 50 Muzikanten met volle overgave zien en horen spelen. Eerst o.l.v.
Karin Smits met een muziekstuk Sempre dáccordo van de componist Carlo Malizia, zelf aanwezig in de kerk, waarin te horen was hoe alle partijen, eerst mandolines, tweede mandolines, mandola’s en gitaren tot hun recht kwamen. Wat een geweldige muziek. Het tweede stuk o.l.v. Nelleke ter Berg Danza Cubana deed het publiek bijna van de stoelen komen om mee te dansen. Van zacht tot luid opzwepende muziek strak gespeeld en prachtig geïnterpreteerd door de dirigent. Het derde stuk o.l.v. Jan van Deursen het bekende Recuerdos de la Alhambra. Meeslepend en ontroerend mooi gespeeld door dit grote orkest. De bijval na dit stuk en de roep om meer werd na het bedanken van de orkesten en hun dirigenten dan ook ingevuld met het stuk Pirates of the Caribbean. Hierin werd nog even het feestje compleet gemaakt voor het orkest zelf wat duidelijk te horen was o.l.v. Jan van Deursen.
 
Tenslotte was het Entre Nous hun Jubileumjaar wat na het concert in mei, in de Parkschouwburg in Hoorn werd geopend, op deze manier tot een geweldig mooi slot kwam. Beide keren mochten wij aanwezig zijn en beide keren konden we met volle teugen genieten van deze wel heel bijzonder muziek. Jammer dat er zo weinig animo is bij jongeren voor deze instrumenten en muziek. Alle drie de orkesten kampen met bezetting waardoor het eigenlijk, na 95 jaar voor Entre Nous, wellicht heel moeilijk wordt om de 100 jaren te halen. Toch hopen we dat, dat ze wel gaat lukken.
 
Wij hebben met anderen bijzonder genoten en wensen het orkest alle goeds en veel muziek plezier toe voor de toekomst.
 
Van een gewone toehoorder die u graag hiervan op de hoogte heeft willen brengen.
Piet Jong.
 
Afbeelding invoegen         Afbeelding invoegen   
 
Afbeelding invoegen         Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen         Afbeelding invoegen