Friesland 19-12-2004

      Onderstaande recensie werd geschreven door een
       journaliste van een plaatselijke krant.
    
 
AMSTERDAMS MANDOLINE ORKEST IN ROTONDE KERKJE

Zondag 19 december j.l trad het Mandoline orkest uit Amsterdam, waar Tjitske Sietsma , wonende in Het Meer, in meespeelt, op in de Rotonde Kerk.

Ik had wel vaker mandoline horen spelen, maar een heel orkest bestaande uit mandolines en een paar gitaren was voor mij geheel nieuw. Al meteen het eerste stuk was prachtig. U heeft werkelijk iets gemist. Zo'n afwisseling, zo melodieus, dan weer apart van ritme en exact gelijk, Geweldig. Ik was werkelijk vol bewondering en ook nu terwijl ik dit schrijf klinkt de mandoline muziek mij nog na in de oren.
 
Het hoogtepunt was de mandoline solo van Lenie Kerhoven, docente aan de muziekschool Noord te Amsterdam. Ik kan me nu voorstellen dat Tjitske trots is mee te mogen spelen in zo'n professioneel orkest. Het orkest staat o.l.v Carlo Malizia, een uitstekend dirigent. Ik wist niet dat een mandolinespel zoveel mogelijkheden in zich verborgen had. Deze dirigent haalde er heel veel uit.

Naast de mandolines,speelden er ook een paar gitaren mee in het orkest. Bij mandoline denk je eigenlijk altijd aan tokkelen, maar je kunt zo'n instrument ook heel melodieus bespelen, zelfs laten zingen. Ook het ritme is van belang, af en toe waren er heel moeilijke ritmes, en als je daar zo feilloos mee kunt werken, krijg je werkelijk een perfecte uitvoering. Wat ook erg leuk was, was de onderbreking van het kort tokkelen op de kast van het instrument, wat weer iets heel nieuws gaf tijdens de uitvoering.

Ik hoop van harte dat het orkest hier volgend jaar weer komt. We hadden een prachtige avond, en ik was echt niet de enige die er zo over dacht. De bezoekers van de vrijwel volle kerk hebben allen ademloos zitten luisteren. Zorg dat U er volgend jaar bij bent, zoiets moet je eigenlijk niet missen.

Els Puister