Seizoen 2006 - 2007

AMTG Nieuwsbrief nummer 9, juli 2007

Informatiebulletin voor AMTG - donateurs

Inleiding
Het was een druk jaar voor AMTG. Het kan u niet ontgaan zijn, dat onze vereniging op 1 maart 2007 precies 40 jaar bestond, een jubileum waar we niet zomaar aan voorbij konden en wilden gaan. Het hele seizoen heeft grotendeels in het teken gestaan van dit jubileum en we kijken met plezier terug op alle festiviteiten.
Inmiddels is de zomervakantie begonnen en maken we alweer plannen maken voor het nieuwe seizoen.
Als u geïnteresseerd bent in de activiteiten van AMTG, bezoekt u dan af en toe onze website. U blijft dan helemaal op de hoogte. U kunt ons ook altijd bellen, mailen of schrijven.
 
Terugblik op het jubileumjaar 2006 - 2007
In de Nieuwsbrief van juli 2006 schreven we al, dat de Nederlandse componist Bernard van Beurden speciaal voor AMTG een compositie had geschreven, "Concertino voor sopraansaxofoon en mandolineorkest". Dit stuk stond vanaf september zeer regelmatig op de lessenaar tijdens onze repetities, ook de solist, Olivier Gomes, kwam een flink aantal keren met ons repeteren. De première van deze compositie, tijdens het jubileumconcert op 1 april 2007, moest immers staan als een huis.

Daarnaast studeerden we flink op de andere nummers van het programma, waaronder twee arrangementen van onze dirigent Carlo Malizia, het feestelijke "Music for the Royal Fireworks" van Georg Friedrich Händel, en het "Celebration Quartet" van componist Joe Wolfe.

We maakten afspraken met het barbershopkoor "Flevo Fun" uit Almere, in verband met hun medewerking aan ons jubileumconcert en togen een keer met z'n allen naar Almere om twee gezamenlijke stukken in te studeren, die ook waren gearrangeerd door Carlo.

Bestuur, leden en dirigent Carlo werkten intussen hard om de festiviteiten rondom het 40-jarig jubileum te organiseren. Er werd een jubileumkrant in elkaar gezet, die u allen ontvangen heeft. Carlo stelde samen met Fred Aué een CD samen met diverse radio-opnames van AMTG, Herman Kerkhoven maakte een prachtig ontwerp voor het hoesje van deze CD. U hebt allemaal het resultaat kunnen zien en beluisteren.

De feestcommissie en het bestuur staken de koppen bij elkaar en organiseerden een feestelijk buffet op donderdag 1 maart 2007, de officiële 40ste verjaardag van AMTG, in ons zo vertrouwde repetitielokaal in de Javastraat. Op deze avond werden penningen uitgereikt door het Nederlands Verbond, aan de leden van het eerste uur, Nel Lankamp en Martie Helmers, en aan Carlo, die vanaf het begin voor het orkest staat. Helaas waren onze ere-leden, Jo en Wim Labruyère, beiden ook al vanaf de oprichting betrokken bij AMTG, verhinderd. Ook voor hen waren er penningen van het verbond, zij ontvingen ze later uit handen van onze voorzitter, Ria van der Heiden.
Fred had voor deze avond een wand opgesteld, waar de leden oude foto's, posters, krantenartikelen en andere stukken uit het rijke verleden van AMTG konden ophangen. Ook hadden diverse leden fotoalbums meegebracht met foto's van concerten, buitenlandse reizen en feestavonden van AMTG. Het was leuk om zo herinneringen op te halen. De stemming zat er goed in!
Op zondag 1 april 2007, een prachtige zonnige dag, stroomde de Muiderkerk in Amsterdam-Oost helemaal vol en moesten van alle kanten stoelen worden aangesleept om alle toehoorders een zitplaats te kunnen bieden. Een geweldig decor voor ons jubileumconcert, deze mooie, volle kerk. Velen van u zijn erbij geweest, waarvoor dank.
 
Wij kijken met genoegen terug op ons concert. Olivier speelde met verve zijn saxofoonsolo, het "Music for the Royal Fireworks" klonk schitterend in deze omgeving, de Bulgaarse Suite riep bij verschillende toeschouwers nostalgische herinneringen op, het slotstuk van koor en orkest samen lokte enthousiaste reacties uit, kortom een feestelijke middag!

Als slotstuk van ons jubileumjaar zijn we met zijn allen op 29 april 2007 naar Carré gegaan om de musical "Cats" te zien, een fantastisch mooi spektakel, waar we met genoegen aan terugdenken. Aansluitend hadden we een gezellig etentje en daarmee sloten wij de festiviteiten af.

Ter afwisseling van ons programma gaven we op 16 december 2006 een concert in het Dienstencentrum Maarten Luther, in Amsterdam Osdorp. De zaal zat propvol, er heerste een gezellige sfeer, er waren lekkere gebakjes in de pauze en de mensen luisterden aandachtig naar onze muziek. Het was een zeer geslaagd concert, een fijne afsluiting van het jaar 2006.

Na alle feestelijkheden rondom ons jubileum hebben wij op 24 mei 2007 het laatste concert van het seizoen gegeven, dit keer "buiten de deur", in Leiden. We speelden voor een aandachtig publiek in verzorgingscentrum "Groenhoven". Elke keer blijkt weer, dat mensen verrast zijn door de muziek van AMTG. Wij slagen er toch telkens maar weer in om de geijkte vooroordelen over mandolinemuziek weg te nemen.

Vooruitblik seizoen 2007 - 2008
Paradijsvogels
We hebben al een leuk optreden op het programma staan, vroeg in het seizoen. Op zondagavond 2 september 2007 wordt in de Indische Buurt in Amsterdam "Studio K" geopend. Dit pand aan het Timorplein, de oude ambachtsschool, wordt een veelzijdig cultureel centrum, met een theaterzaal, twee bioscoopzalen, een podium en een bar plus restaurant. De opening van dit pand gaat gepaard met een muzikale optocht door de Indische Buurt en een openluchtspektakel, "Paradijsvogels", op het Timorplein. AMTG gaat aan dit spektakel een muzikale bijdrage leveren, samen met een accordeonvereniging, een drumband en nog veel meer. Een medewerking die compleet anders is dan onze gebruikelijke concerten. We kijken er erg naar uit!

In december 2007 zal AMTG weer een concert geven in het Dienstencentrum Maarten Luther. De exacte datum moeten we nog afspreken en kunt u in het najaar op onze website vinden.

In april 2008 zal AMTG uiteraard weer van zich laten horen. Dan staat ons jaarconcert weer op het programma. Zoals gebruikelijk, krijgt u bijtijds bericht van ons, wanneer dit gaan plaatsvinden.

Cijfers
Het ledental van AMTG is vrij stabiel: op dit moment (zomer 2007) tellen wij 26 leden. Er heeft zich een nieuw lid aangemeld, die ons in het nieuwe seizoen komt versterken. AMTG heeft 35 donateurs.