Seizoen 2005 - 2006

Nieuwsbrief
 
Inleiding
In deze nieuwsbrief kijken we, zoals u gewend bent, terug naar het seizoen dat net is afgesloten en we blikken vooruit naar de periode september 2006 - juni 2007, een periode die vooral in het teken zal staan van het 40-jarig jubileum van AMTG. We hebben een actief jaar achter ons, met een aantal geslaagde concerten en we verheugen ons op een nieuw, feestelijk seizoen.

Als u wilt volgen waar AMTG mee bezig is, ga dan vooral regelmatig naar onze website, www.amtg.nl U hoeft dan niets te missen van onze activiteiten. U kunt ons ook altijd bellen of schrijven, als u iets wilt weten of doorgeven.

Terugblik seizoen 2005 - 2006
Op zondag 2 oktober 2005 was de prachtig gerenoveerde Sloterkerk, in Amsterdam-Sloten, het decor van ons eerste concert van het nieuwe seizoen. Een vrijwel volle kerk, met bezoekers die onbekend waren met een mandolineorkest, genoot van onze muziek. We vonden het erg fijn dat mensen die niet wisten wat hen te wachten stond, de moeite hadden genomen om naar de kerk te komen en zich te laten verrassen. En we waren uiteraard erg ingenomen met alle complimenten achteraf.

Op zondag 30 oktober gingen we naar Edam. Op uitnodiging van het Edams mannenkoor Excelsior gaven wij een gezamenlijk concert, in Russische sfeer. Het was een prachtige zonnige herfstdag, maar in de kerk was het koud. Desondanks was de publieke opkomst heel goed. Ook hier kregen wij enthousiaste reacties van mensen die niet wisten dat er in een mandolineorkest zoveel muziek zit.

Donderdag 8 december gaven wij een concert in het Woon- en Zorgcentrum Torendael in Amsterdam. We waren al eerder in dit mooie zorgcentrum geweest en ook nu deden we de bewoners een plezier met onze muziek.

In het nieuwe jaar, op zaterdag 11 maart 2006, reisden we naar Rockanje, Zuid-Holland. Daar namen we deel aan het jaarlijkse festival van het Nederlands Verbond van Mandoline Orkesten. Het was een gezellige dag, vol mandolinemuziek. Het is altijd leuk om naar andere orkesten te luisteren en verschillende stijlen van spelen te horen. AMTG kwam goed uit de verf, met "Divertimento voor M.O." en "Jenseits des Regenbogens".
Zondag 2 april 2006 was het weer zo ver: ons jaarlijkse concert in de Bachzaal. Velen van u zijn er getuige van geweest. We startten met een algemeen programma en gingen vervolgens over op een Japans programma,
met Japanse composities en werken van Japanse componisten.

Het duo "KOMOJIN NO SANYOKU", bestaande uit Kees Kort en Roderik de Munck, verzorgde een intermezzo en liet ons kennismaken met de koto en de shakuhachi, typisch Japanse instrumenten.

Na afloop van het concert gingen wij geheel in stijl lekker uit eten in een wokrestaurant. We hebben genoten van deze dag, vol Japanse muziek én Japans eten. We droomden al van een reis naar Japan, maar gezien de gemiddelde leeftijd van de AMTG-ers zal dat wel een droom blijven!

Op woensdag 12 april 2006 deden we de volgende plaats aan op onze "tournee" door Nederland. We traden op voor de bewoners van het zorgcomplex Westerduin, in Heemstede, een complex met aanleunwoningen voor in totaal ongeveer 120 mensen, met een gemiddelde leeftijd van 82 jaar. Ook hier was het publiek blij verrast door AMTG.

Een stukje uit het verslag dat de organisator van deze middag schreef:

"… Een enkeling was thuis gebleven, omdat men dat "getokkel" eigenlijk niet zo zag zitten. Waren die mensen tóch maar gekomen, dat hadden zij dit nooit meer zo durven denken of zeggen! Want het werd een middag van de meest verfijnde manier van muziek maken door dit uit 26 mensen bestaande amateurorkest…"
"… Naast de zeer authentieke klank van de mandoline (aangevuld met enkele zeer mooie gitaren en een prachtige bas, die het geheel wat meer body gaven) leek het af en toe wel of je tevens een strijkersorkest en wat blazers hoorde…"
"… Wie ooit bij het woord "mandoline" aan "getokkel" gedacht mocht hebben, zal dit na deze middag zeker nooit meer doen. "Oren en ziel strelende, hemelse muziek" is wellicht een betere kwalificatie. Ook al omdat dit orkest onder de zeer deskundige leiding van Carlo Malizia glashelder en haarzuiver speelt, met alle nuances waarom deze eigenlijk eenvoudige, maar toch prachtige muziek vraagt…"

Tja, met zo'n recensie kunnen we met een gerust hart met vakantie gaan en daarna vol vertrouwen aan een nieuw seizoen gaan werken.