Verslag Kitty jaarconcert 2018


Concertverslag van Amsterdams mandoline orkest AMTG, dirigent Nelleke ter Berg.
 
 
Een sjaal, een gitaar, een stem en oprechte emotie. Dat zijn de ingrediënten van de Fado. Voeg daar mandoline aan toe en je hebt opeens de ingrediënten van het AMTG concert dat op zondag 25 maart in Amsterdam werd gehouden.

Door de medewerking van fado zangeres Maria Fernandes stond dit concert na de pauze in het teken van de fado muziek. Samen met haar vaste gitarist Flip Krajenbrink vertolkte Maria na de pauze zes fado liederen met een korte uitleg over de tekst. Jammer dat er geen Portugese mandoline te horen was. Dat werd gecompenseerd door Lenie Kerkhoven die als verrassing voor het publiek bij het zesde lied aanschoof bij het fado duo en meespeelde. Dat was leuk.

Na dit optreden schoven alle AMTG leden aan en werd (hoe toepasselijk) de Fado Suite van Daniëlle de Rover gespeeld. In het tweede deel van dit uit vier delen bestaande nummer zong Maria Fernandes mee. Hierna werd het programma afgesloten met het nummer Solidao van Rodriquez in een bewerking van E. Albrink waaraan het Fado duo ook zijn medewerking verleende.

Maar, er was natuurlijk niet alleen fado muziek. Er was ook nog een programma vóór de pauze waarin o.a. werken werden gespeeld van Carlo Malizia, Antonio Vivaldi en Piazzolla. Onze bassist Ton Döpp had het héél druk in het nummer Brisbane Suite für Zupforchester van de componist Stephen Lalor. Naast de bas bespeelde hij ook het Australische instrument de Didgeridoo. Dit blaasinstrument is vooral bekend uit Australië waar de Aboriginals het instrument al duizenden jaren bespelen. Veel meer dan een holle blaaspijp is het niet en probeer daar maar eens geluid uit te krijgen en na een paar maten weer bas te spelen. Dat lukte Ton prima dankzij veel oefenen, al is zijn vrouw blij dat het nu concert afgelopen is, want tijdens het oefenen thuis trilde hun hele huis.

Na afloop van het concert werd het toch al vrolijke publiek nog getrakteerd op een toegift. Dirigent Nelleke ter Berg had een bewerking gemaakt van Menina do alta da serra om samen met AMTG en het Fado duo het concert vrolijk af te sluiten. En dat lukte. Alleen maar blije gezichten bij publiek en muzikanten. En om in stijl af te sluiten: obrigada/obrigado.

Kitty Wortel.
 
Afbeelding invoegen