Verslag Kitty jaarconcert 2016

Afbeelding invoegen
  Afbeelding invoegen
  Afbeelding invoegen
 

JAARCONCERT  op zondag 10 april 2016

Voor het eerst sinds jaren had AMTG weer een medewerking ingehuurd. De Irish Folk group Harmony Glen vulde na de pauze het programma en tenslotte sloten zij samen met ons dit concert af. Zou de groep die als core business ‘Irish Folk Extravaganza’ heeft, wel bij AMTG passen? De voorafgaande repetities waren hilarisch, dus de verwachtingen waren hoog gespannen.

Nelleke streeft ernaar om ieder jaar ‘een ander soort’ jaarconcert te geven. Het ene jaar met een bepaald thema, dan weer een jaar wat klassiekere nummers en voor 2016 had zij gekozen voor een vrolijk, niet al te zwaar concert. Het programma werd hier natuurlijk op aangepast.

Omdat we in het najaar van 2015 een jaarconcert hebben gegeven was de tijd om een nieuw repertoire in te studeren korter. Maar tegelijkertijd wilden we ons er niet vanaf doen met een te makkelijk programma en dat is volgens mij prima gelukt: niet al te zwaar, vrolijk en toch met muzikale uitdagingen.

AMTG opende met ‘Piccolo Mondo Antico’ van S. Squarzina en ging daarna los met het vrolijke ‘Bumbac’, Hierna werd ‘Tabulaturen’ gespeeld, waarbij een aantal orkestleden zelf de slagwerkpartijen invulde, gevolgd door het mooi gedragen ‘Nefeli’ van L. Einaudi in een bewerking van A. Timmerman. Het programma vóór de pauze werd afgesloten met Debussy’s ‘Golliwog’s cake-walk’ wat een moeilijk stuk was door het open karakter maar wat met verve werd gespeeld. AMTG (en het dominante schud-ei) sloot af met ‘Danza Cubana op. 67’ van D. Hackner.

Na de pauze vervolgde Harmony Glen het programma. We hadden natuurlijk van tevoren met deze groep gerepeteerd en waren benieuwd naar hun optreden. Als je in de pauze van de repetitie aan de leden van Close Harmony vraagt: willen jullie koffie of thee drinken en je krijgt dan als antwoord:’bier’, dan schept dat toch een bepaalde verwachting. Gerust gesteld waren we wel want dat de leden van de groep buitengewoon muzikaal en vrolijk zijn, dat hadden we na een paar minuten al door.

Bij opkomst tijdens het concert nam het publiek eerst een wat afwachtende houding aan. Na het in het gebruikelijke zwart geklede AMTG kwam deze groep, bestaande uit 4 personen, vreemd uitgedost over (zie foto’s op website). Maar deze terughoudendheid verdween al snel. Door hun vrolijkheid, humor en vooral aanstekelijk enthousiasme was de zaal na het eerste nummer al volledig om. Buiten 
  Afbeelding invoegen
de hiervoor genoemde eigenschappen, bleken de 4 muzikanten (Sjoerd op de Banjo, Mike als violist, Dominique als bassist en Nienke als gitariste) op zeer muzikale wijze het Ierse repertoire te vertolken.  

Afbeelding invoegen
 
Toen AMTG na hun optreden aanschoof om gezamenlijk de ‘Irische Folk-Suite’ te vertolken en Nelleke zich voor deze gelegenheid passend had verkleed, kon de afsluiting van het concert niet meer verkeerd gaan. Er werd zelfs gedanst!! Wat heerlijk om na een concert allemaal vrolijke gezichten te zien bij alle muzikanten maar ook bij het publiek.  

AMTG kan weer terug kijken op een geslaagd concert en gaat zich nu in alle rust voorbereiden op het jaarconcert  2017 (zondag 9 april) om het 50-jarig bestaan te vieren. 

Kitty Wortel.